Slovensko určite už nie je čo sa gastronómie týka, čierna diera. Aj v menších mestách sa dajú nájsť reštaurácie, ktoré majú aj inú ponuku ako klasické x stranové jedálne lístky s desiatkami položiek. Sú končiny, kde sa na ne dá natrafiť častejšie a potom iné, kde to je s hľadaním podnikov, ktoré neponúkajú len minútky a pizzu zložitejšie. K tým druhým patrí podľa nás juh stredného a východného Slovenska. Ale – aj tu sme našli reštauráciu, kde sme sa v kultivovanom prostredí výborne najedli – konkrétne v Lučenci a ide o podnik s názvom Tančiareň a pivovar. Nachádza sa v historickej zrekonštruovanej budove, ktorá bola voľakedy tančiarňou a pivovar nesie meno Franz po slávnom Franzovi Lehárovi, ktorý v Lučenci pôsobil.

Budova sa nenachádza v centre mesta, ale navigácia nás k reštaurácii spoľahlivo doviedla. Len sme boli trochu v pomykove, kde zaparkovať, ale keďže bola sobota a ulice prázdne, podarilo sa. Interiér je zariadený štýlovo, v štýle klasickej pivovarskej reštaurácie s drevom ako dominujúcim materiálom. Keďže v podniku sa konajú aj koncerty, je priestor reštaurácie celkom rozsiahli, v jednej časti je aj scéna.

Keďže v čase našej návštevy bolo pekne, usadili sme sa na krytej terase. Tá je zariadená bielym sedením, takže evokuje trochu dovolenkový pocit. Jedálny lístok je stručný, prehľadný, pekne graficky urobený a keďže sme boli v Lučenci v lete, vyberali sme si z letnej verzie – v tej boli okrem pivovarských klasík aj jedlá ako Raw cuketové papardelle a niekoľko šalátov.

My sme ale zostali pri klasike – Najprv sme si dali Kurací vývar s domácimi raviolami a julienne zeleninou (2,90 €). Pri ňom bolo napísané aj z ktorej farmy kurčatá pochádzajú. Vývar bol výborný, silný s dostatkom zeleniny, raviola ho vhodne doplnila. Vynikajúco nám padla druhá polievka –   Studená talianska paradajková s chlebovým čipsom, grana padano a smotanou (2,90€) – bola naozaj osviežujúca, sladko-kyslá tak akurát, syr jej dodal určitú chuťovú pikantnosť.

Pri hlavných jedlách sme sa rozhodli pre pivársku klasiku – krídelká a rebrá. Domáce BBQ krídelká so steakovými hranolčekmi majú v dvoch veľkostiach (250 a 500 gramové), my sme si dali menšiu porciu za 5,90 EUR. Boli veľmi efektne servírované na drevenej doske s logom podniku v štýlových drôtených nádobách. Chuťovo boli výborné, mäso bolo nasiaknuté marinádou nielen na povrchu, naozaj sme si pochutili. Americké bravčové rebierka (500 g za 10,50) boli celkom hodná porcia, ledva sme ju zjedli – opäť výborne dochutené, na povrchu s tenučkou chrumkavou kôrkou, vnútri šťavnaté, nie presušené. Objednali sme si k nim pečenú zeleninu (cukety, baklažán, paprika, paradajka, červená cibuľa) za 2,60 a naozaj tak dobre pripravenú, chrumkavú a šťavnatú zároveň, sme jedli málokde. Páčilo sa nám, že okrem zemiakových hranolčekov, sú v ponuke aj batatové.

Keďže ide o reštauráciu s vlastným pivovarom, v nápojom lístku je naozaj pestrý výber vlastných pív – dajú sa objednať malé alebo veľké, ale aj „to go“ sedemdecovej alebo litrovej fľaši. Niektoré pivá majú názvy podľa diel Franza Lehára, okrem toho si možno dať aj pivové limonády, alebo naopak pivovicu.

K dezertom sme sa už nedostali, v jedálnom lístku je jeden plus denná ponuka, ale rozhodne sme z Tančiarne odchádzali spokojní. Ak sa pracovne alebo súkromne ocitnete hladní v týchto končinách, táto reštaurácia by vás nemala sklamať.

Zhrnutie:

Plus: Chutné jedlo v prijemnom prostredí

Mínus: Počas našej návštevy nijaké

https://restauracie.etrend.sk/hodnotenie-restauracii/tanciaren-a-pivovar-franz.html